Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ικαρία













Όταν ακούς Ικαρία, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πόσο χαλαροί και χωρίς άγχος είναι οι κάτοικοι αυτού του νησιού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είναι οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι έχουν δικά τους ωράρια στη λειτουργία των καταστημάτων, ανοίγουν το μεσημέρι και κλείνουν αργά το βράδυ (μπορεί και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα), οπότε εάν πάει κάποιος που δεν το γνωρίζει, το πιθανότερο είναι το πρωί να πεινάσει!

Είναι μεγάλο νησί και για αυτό το λόγο έχει δύο λιμάνια, τον Άγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε όλα τα μέρη. Έχει πάρα πολύ πράσινο και πολλές παραλίες. Κάποιες από αυτές είναι ο Αρμενιστής, οι Σεϋχέλλες, το Γιαλισκάρι, ο Νας, ο Φάρος και τα Θέρμα. Τα Θέρμα, που ανήκουν στον Άγιο Κήρυκο, είναι μια από τις παραλίες στην Ελλάδα για ιαματικά μπάνια. 

Η Ικαρία είναι γνωστή και για τα πανηγύρια της που γίνονται πολλά, στον Εύδηλο και στις Ράχες, κυρίως από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, που ο τουρισμός είναι αυξημένος. Τα πανηγύρια κρατάνε όλη τη νύχτα και τελειώνουν το πρωί (9-10 το πρωί), που πηγαίνουν όλοι για καφέ και μετά για ύπνο. Παίζουν όλη νύχτα βιολιά και ο χορός δε σταματάει. Το φαγητό το μαγειρεύουν οι κάτοικοι του χωριού εθελοντικά και είναι ψητό κατσίκι, σαλάτες, πατάτες και φυσικά ντόπιο κρασί που υπάρχει άφθονο.

Εννοείται ότι παίζουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς τον γνωστό ικαριώτικο χορό σε πολλές εκτελέσεις, που φυσικά γίνεται χαμός και όλοι χορεύουν ασταμάτητα.

Έχει και μνημεία αν θέλει κάποιος να επισκεφτεί, όπως το Κάστρο του Κοσκινά, το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Άγιο Κήρυκο,  το Μουσείο του Κάμπου, και μοναστήρια που είναι μες στο πράσινο και σε ήρεμες περιοχές.

Στο τέλος της ημέρας που δύει ο ήλιος, είναι ωραία να κάθεσαι σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία στην παραλία, πίνοντας καφέ, και κοιτώντας με την παρέα τις φωτογραφίες που περάσαμε στο laptop.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου