Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ιθάκη
















Τί να πει κανείς για την Ιθάκη… Γνωστή από τα παιδικά μας χρόνια από τον Όμηρο και τον Οδυσσέα, όλοι έχουμε την περιέργεια και θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε να τη δούμε. Είναι αλήθεια το μαγευτικό μέρος που διαβάζαμε; Είναι λοιπόν ένα μικρό νησάκι, το μικρότερο νησί από τα Επτάνησα, και ανήκει στην Κεφαλονιά. Είναι γεμάτο πράσινο και χαμογελαστούς ανθρώπους.

Έχει πανέμορφες παραλίες για να απολαύσεις τα μπάνια σου κάτω από τον πανέμορφο ήλιο της Ελλάδας. Κάποιες από αυτές είναι η παραλία Φιλιατρό, η παραλία Πίσω Αετός (η οποία είναι πολύ γραφική), η Αφάλες (απομονωμένη παραλία, ήσυχη με γαλαζοπράσινα νερά), η παραλία Σκίνος (θα έχεις φυσική σκιά από τα δέντρα), η παραλία Γιδάκι (είναι σαν να βρίσκεσαι σε εξωτικό νησί, εκεί πας μόνο με καραβάκι), η παραλία Δεξιά, ο Άσπρος Γιαλός (αμμουδιά και πάλι αμμουδιά!) και το Σαρακίνικο.















Εκτός από μπάνιο, έχει και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους που μπορείς να επισπευτείς. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δεις ευρήματα που βρέθηκαν από ανασκαφές που έγιναν στην Νότια Ιθάκη, όπως αγγεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα νομίσματα. Το σπίτι του Καραϊσκάκη είναι ένα άλλο μέρος που θα σε μαγέψει. Βρίσκεται στο χωριό Κιόνι. Εκεί ζούσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μέχρι το 1821, όπου έγινε και η επανάσταση.

Άλλο ένα μέρος που αξίζει να πας είναι ο Σπήλαιο των Νυμφών, που είναι γεμάτο φυσική ομορφιά. Έχει 2 εισόδους, και όπως λέει η παράδοση, η μία είσοδος ήταν για τους θνητούς και η άλλη για τους θεούς. Εσωτερικά είναι γεμάτο σταλακτίτες, και εκεί κατά τον Όμηρο έκρυψε ο Οδυσσέας δώρα για τον βασιλιά των Φαιάκων.


Το Λαογραφικό Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται σε ένα επιτακτικό αναπαλαιωμένο κτίριο. Ιδρύθηκε πρόσφατα, το 1997, και έχει περίπου 2000 εκθέματα. Παλιές φωτογραφίες, μουσικά όργανα, αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού και φυσικά ναυτικό εξοπλισμό.

Η Παλαιοχώρα είναι η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης. Εκεί θα δεις ερείπια κατοικιών και Βυζαντινών ναών, οι οποίοι είναι στολισμένοι στο εσωτερικό τους με Βυζαντινές τοιχογραφίες. Στην Ιθάκη πιστεύουν πολύ στην Παναγία, γι’ αυτό πρέπει να πας να δεις τον Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος χτίστηκε το 1800. Το ξύλινο τέμπλο που υπάρχει στο ναό, είναι εντυπωσιακό και χρονολογείται από το 1793.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν προσπαθήσει και καταφέρει να προσελκύσουν πολλούς ξένους και εγχώριους επισκέπτες μέσω των digital advertising ενεργειών και έτσι το μέρος έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση και δημοτικότητα.

Τελικά σε μαγεύει αυτό το νησί, κάτι έχει. Ίσως είναι η αύρα της ιστορίας που το βαραίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου