Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πρέβεζα


Τώρα που μπαίνει ο χειμώνας ένα πολύ ωραίο μέρος για απόδραση είναι η Πρέβεζα. Φυσικά δύο μέρες δε φτάνουν για να τη γυρίσετε και να ξεκουραστείτε, οπότε προτείνω να κάτσετε τουλάχιστον τρείς. Στον νομό της Πρέβεζας ανήκει και η Πάργα.


Και η ξενάγηση ξεκινάει με τον Αχέροντα Ποταμό. Ένα μέρος που πρέπει να πάς οπωσδήποτε μια φορά στη ζωή σου. Το ποτάμι φαίνεται σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσεις, ενώ βλέπεις έναν επίγειο παράδεισο. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι εκεί είναι οι Πύλες για τον Κάτω Κόσμο. Εκεί πήγαινε τις ψυχές ο Ερμής, που τις έπαιρνε ο βαρκάρης για να τις περάσει απέναντι στον Άδη. Τρομακτικό αλλά έχεις και την περιέργεια να πας… Ένα πολύ όμορφο μέρος γεμάτο πράσινο. Όλη η φύση είναι μπροστά σου. Για να τον διασχίσεις, που αν δεν το κάνεις θα το μετανιώσεις, πρέπει να έχεις προμηθευτεί με αθλητικά παπούτσια (και το καλοκαίρι σορτσάκι). Θα συναντήσεις και το «παπουτσωμένο δέντρο», ένα δέντρο που έχουν φτιάξει με απομεινάρια παπουτσιών που έχουν εγκαταλείψει εκεί οι τουρίστες. Τα νερά είναι πολύ παγωμένα! Δεν είναι πολύ βαθιά, το πιο βαθύ φτάνει περίπου στο γόνατο. Κάποιοι κάνουν αυτή τη διαδρομή πάνω σε άλογα (υπέροχη εμπειρία και δεν κρυώνεις).

Άλλο ένα μέρος που πρέπει να πάς είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Όλοι θα θέλαμε να μάθουμε τι θα μας συμβεί στο μέλλον (αρκεί να μάθουμε ευχάριστα πράγματα). Εκεί υπήρχε μια λίμνη που τριγυρνούσαν οι ψυχές, όπου ζητούσαν να μάθουν το μέλλον. Πλέον η λίμνη χάθηκε και έχει μείνει το Νεκρομαντείο. Στη λίμνη αυτή χύνονταν οι ποταμοί Αχέροντας, Βωβός Πυριφλεγέθων και Μαύρος Κωκυτός. Ονόματα που θυμίζουν θλίψη και αντικατοπτρίζουν τι γινόταν εκεί από τις ψυχές που κυκλοφορούσαν. Η λίμνη ήταν βαθιά με μαύρα και παγωμένα νερά και σκοτεινή  (φυσικά δεν ζούσαν ψάρια εκεί), είχε ομίχλη και δε νομίζω να πήγαινε εύκολα κάποιος εκεί. Στην Αχερούσια λίμνη πήγαιναν οι ψυχές από τον Χάρο. Οι ψυχές που περιπλανιόντουσαν εκεί ήταν αυτές των οποίων οι συγγενείς είχαν ξεχάσει να πληρώσουν τον Χάρο ή δεν είχαν χρήματα. Το Νεκρομαντείο πρόκειται για ένα κτίσμα με εξαιρετική ηχητική. Νομίζεις ότι είσαι στο κενό, και έτσι τότε ξεγελιόντουσαν και νόμιζαν ότι είχαν πάει στις πύλες του κάτω κόσμου. Με όλα αυτά που έμαθες, σίγουρα όταν πάς θα είσαι συγκρατημένος και φοβισμένος. 


Σε ένα τέτοιο μέρος πάς και ξεχνάς κινητά, laptop και ρολόγια… Η φύση δε σε αφήνει να ασχοληθείς με τα e-mail σου! Αν πας καλοκαίρι θα κάνεις και τα μπανάκια σου, αφού υπάρχουν 60χλμ παραλίας που βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Σε όλες μπορείς να πάς πολύ εύκολα. Έχει κάμπινγκ για τους λάτρεις της φύσης και οργανωμένες παραλίες με beach bar και ξαπλώστρες για εμάς τους υπόλοιπους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου