Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Χίος




Η Χίος βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Όπως όλα τα νησιά μας, έτσι και στη Χίο η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείς  είναι ο Αύγουστος. Τότε θα χαρείς στο μέγιστο τον άπλετο ήλιο και τις ζεστές θάλασσες του νησιού. Ενδείκνυται για κάθε είδους διακοπές. Οικογενειακές, με παρέα για διασκέδαση, ακόμη και ήρεμες  για ζευγάρια. 


Παραλίες με αμμουδιές, κοσμοπολίτικες ή ερημικές, με βότσαλα ή με κύμα, όποια και να διαλέξεις ένα πράγμα είναι σίγουρο πως παραμένει το ίδιο. Τα καθαρά νερά που θα συναντήσεις σε όλες. Κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού είναι η παραλία του Καρφά, η παραλία  του Μέγα Λιμνιώνα, της Δασκαλόπετρας  και της Αγίας Φωτεινής. Επίσης η παραλία του Αγίου Αιμιλιανού , των Κάτω Φανών, το Λίθι και η παραλία της Ελίντας είναι από τις καλύτερες επιλογές σου για ατελείωτες βουτιές. Στην παραλία του Εμπορείου που αποτελείται από τρείς παραλίες, μια σε κάθε όρμο, θα δεις μαύρα βότσαλα, στρογγυλά. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και αρκετά παγωμένα, ενώ θέλει προσοχή γιατί βαθαίνουν απότομα. Αν βρεις χρόνο μετά τα παιχνίδια με την θάλασσα, αξίζει να επισκεφτείς το Σπήλαιο των Ολύμπων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, τη βιβλιοθήκη Κοραή και το Ναυτικό Μουσείο.


Πηγαίνοντας στη Χίο ξέρεις  πως δε θα φύγεις εάν δεν δοκιμάσεις την περιβόητη μαστίχα Χίου που βγαίνει από το Μαστιχόδενδρο. Με τη μαστίχα φτιάχνουν τσίχλες, λουκούμια, ποτά και γλυκά. Αυτό που δεν ήξερα, και έμαθα στο νησί από τους ντόπιους, είναι ότι σχεδόν το 90% της μαστίχας που βγάζουν, εξάγεται.  



Η Χίος είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών. Κάνοντας βόλτα και συζητώντας με τους κατοίκους της Χίου, έμαθα ότι οι περισσότεροι κάνουν ανακύκλωση και προσέχουν το περιβάλλον. Καθαρό νησί, χωρίς σκουπίδια να χαλάνε την εικόνα τους. Επίσης συνειδητοποίησα πόσο έχουν αυξημένη την οικολογική και περιβαλλοντική τους συνείδηση  μαθαίνοντας πως έχουν κάνει τις περισσότερες αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταικών, για παραγωγή φθηνού και φιλικού προς το περιβάλλον ηλεκτρικού ρεύματος, από οποιοδήποτε άλλο  νησί του Αιγαίου.


Από τα πιο γνωστά μέρη είναι και η πόλη του Βροντάδου. Αυτό είναι το μέρος  στο οποίο λαμβάνει χώρα μια μοναδική γιορτή κατά την Ανάσταση. Είναι ο γνωστός  ρουκετοπόλεμος, κατά τον οποίο οι κάτοικοι μαζεύονται στις εκκλησίες των δύο ενοριών, της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου, από τις οποίες εκτοξεύουν χιλιάδες χειροποίητα βεγγαλικά προς την αυλή της αντίπαλης εκκλησίας τη στιγμή της Αναστάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου