Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Βουδαπέστη – Η Βασίλισσα του Δούναβη


Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda και Pest.  Το 1361 η Βουδαπέστη έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.







Χωρισμένη στα δύο από τον ποταμό Δούναβη, η Βουδαπέστη προσφέρει πληθώρα διαφορετικών κόσμων στους επισκέπτες της και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ταξίδια που αξίζει να κάνεις στην ζωή σου. Το «αυτοκρατορικό» παρελθόν κατοικεί στη Βούδα, κάθε επίσκεψη όμως στην ουγγρική πρωτεύουσα είναι ημιτελής εάν δεν αναζητήσεις τα σημάδια της επανάστασης του 1956 στην Πέστη ή τα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην εβραϊκή συνοικία. Οι τουριστικές εξορμήσεις ξεκινούν συνήθως από την περίφημη συνοικία του κάστρου (Var) στη Βούδα. Ο ευκολότερος και πιο εντυπωσιακός τρόπος να την προσεγγίσεις είναι με το τελεφερίκ (Siklo), τα βαγόνια του οποίου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούνταν από το 1870. Φτάνοντας στην κορυφή απολαμβάνεις τη θέα της περίφημης γέφυρας της αλυσίδας (Szechenyi), αντίγραφο και αυτή της γέφυρας που είχαν καταστρέψει τα χιτλερικά στρατεύματα για να ανακόψουν την πορεία των στρατιωτών της Σοβιετικής Ενωσης.



Περνώντας στην Πέστη μπορείς να ξεκινήσεις την περιπλάνησή σου από το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου ξεκίνησε το 1956 και η εξέγερση ενάντια στη σοβιετική επιρροή. Λίγο πιο κάτω, στην κεντρική πλατεία του Deak Ter, στέκει το ξενοδοχείο Meridien , το ίδιο κτίριο που φιλοξενούσε το αρχηγείο της ουγγρικής αστυνομίας και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μπαίνουμε στην εβραϊκή συνοικία που κάποτε αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ ζούσαν στοιβαγμένοι σε διαμερίσματα περίπου 70.000 Εβραίοι. Ήταν οι απόγονοι των εβραϊκών οικογενειών που συνέρρεαν από την επαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα για να ζήσουν το «οικονομικό θαύμα» της πρωτεύουσας. Μέσα σε λιγότερο από τριάντα χρόνια οι Εβραίοι αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της πόλης. Στην εβραϊκή συνοικία κυριαρχεί η συναγωγή του Dohany - ο μεγαλύτερος τόπος λατρείας των Εβραίων στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε όλο τον κόσμο. Η συναγωγή πλαισιώνεται από το Μνημείο των Ηρώων, το εβραϊκό μουσείο αλλά και τις επιγραφές στη μνήμη του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσε τη Βουδαπέστη.



Η εβραϊκή συνοικία οδηγεί προς το Εθνικό Μουσείο. Εδώ, ανάμεσα στα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου και τα εμβλήματα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ο επισκέπτης θα βρει και υπολείμματα αγαλμάτων του Στάλιν αλλά και τα έπιπλα ανώτατων στελεχών του λεγόμενου «σοσιαλιστικού» καθεστώτος. Οι σκάλες της εισόδου του μουσείου κρύβουν και σημάδια μιας άλλης επανάστασης. Από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση του 1848 ενάντια στην αυστριακή κυριαρχία. Διαφορετικές και πολύ πιο σκοτεινές μνήμες, από μια άλλη περίοδο της ουγγρικής ιστορίας, φέρνει στο φως και το μνημείο της «ουγγρικής αλήθειας» που στέκει στην πλατεία Kalvin Ter, απέναντι από το μουσείο. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στον φασίστα Βρετανό Λόρδο Ρόθερμερ, ο οποίος ζητούσε αναθεώρηση της συνθήκης του Τριανόν, που καθόρισε τα σύνορα της Ουγγαρίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζητώντας ουσιαστικά τη δημιουργία μιας Μεγάλης Ουγγαρίας. Από το μουσείο και την πλατεία Kalvin Ter μπορείτε να κινηθείτε νότια προς τον Δούναβη για να συναντήσετε την εντυπωσιακή μεταλλική κατασκευή της Μεγάλης Αγοράς (Nagycsarnok).



Στην κεντρική λεωφόρο Andrassy, που κάποτε ονομαζόταν Λεωφόρος Στάλιν και αργότερα Λεωφόρος του Λαού, μπορείς να κινηθείτε προς τα δεξιά και να αντικρίσετε το κτίριο της Οπερας, αλλά και το λεγόμενο Νέο Θέατρο (Uj Szinhaz) με τον εξαιρετικό διάκοσμο στο φουαγιέ. Η διαδρομή σας στην Πέστη ολοκληρώνεται στην πλατεία των Ηρώων (Hosok Tere). Η πλατεία, όπως και το μετρό της πόλης, κατασκευάστηκαν το 1896 για τον εορτασμό των χιλίων χρόνων από την άφιξη των Μαγυάρων στα ουγγρικά εδάφη. Στο κέντρο της πλατείας κυριαρχεί το μνημείο της χιλιετίας, μια κολόνα ύψους 34 μέτρων που συγκρατεί το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ, ενώ στο βάθος μια ημικυκλική κατασκευή φιλοξενεί τα αγάλματα των βασιλιάδων της χώρας. Προσπερνώντας το Πάρκο των Ηρώων σας περιμένει το παραμυθένιο σκηνικό του Varosliget (πάρκο της πόλης) με την τεράστια τεχνητή λίμνη που το χειμώνα μετατρέπεται ίσως στο πιο όμορφο παγοδρόμιο της Ευρώπης...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου