Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ζαγοροχώρια


Σωστά μάντεψες… τα Ζαγοροχώρια είναι πολλά. Είναι 46 υπέροχα χωριουδάκια, και φυσικά είναι αδύνατον να πας σε όλα από την πρώτη σου επίσκεψη. Σίγουρα θα ξαναπάς, και θα ξαναπάς, και θα ξαναπάς… Κάθε χωριό έχει τη δική του ιστορία και τη δική του ομορφιά. Βρίσκονται στη φύση, μέσα στο πράσινο και τα ποτάμια. Τα σπίτια είναι όλα παραδοσιακά φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο.

Στη χαράδρα του Βίκου πρέπει να πας οπωσδήποτε. Θα περπατήσεις σε μονοπάτια οργανωμένα και θα δεις τοπία που δεν έχεις ξαναδεί. Μπορείς να κάνεις πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, κανό καγιάκ,mountain bike. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά φαράγγια του κόσμου.

Το Μονοδένδρι είναι από το πιο τουριστικά χωριά. Να πάς στους πέτρινους πύργους στη θέση Οξιά, και από εκεί θα δεις τη θέα της χαράδρας του Αώου από το καλύτερο σημείο που υπάρχει. Είναι από τα ωραιότερα μέρη των Ζαγοροχωριών. Το επόμενο είναι το Πάπιγκο. Βρίσκεται στους πρόποδες τα Αστράκας και αποτελείται από το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Και εκεί θα δεις παραδοσιακά λευκά χτισμένα σπιτάκια, παλιές βρύσες, ενώ είναι κομβικό σημείο εάν θες να πας στον Βοϊδομάτη.



Οι Δρακόλιμνες είναι δύο. Η μία είναι η Δρακολίμνη Τύμφης. Αυτή είναι κατάλληλη για ορειβασία, και είναι γνωστή για τους Αλπικούς Τρίτωνες, δηλαδή δράκους. Η επιστήμη λέει ότι είναι απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση ότι ήταν κατοικίες δράκων, που όταν τσακωνόντουσαν πέταγε ο ένας στον άλλο βράχους στο απέναντι βουνό. Στη λίμνη θα πας μετά από μία ώρα πεζοπορίας και θα συναντήσεις ένα οργανωμένο καταφύγιο. Η άλλη είναι η Δρακολίμνη Σμόλικα, οπού και εκεί θα δεις Αλπικούς Τρίτωνες. Και στις δύο οι πηγές και τα τρεχούμενα νερά είναι άφθονα, ενώ θα συναντήσεις στην άγρια φύση αγριοκάτσικα, μεγάλα αρπακτικά πουλιά και πολλά δέντρα. Τον χειμώνα όταν έχει χιόνι είναι αδύνατον να καταφέρεις να πας, οπότε φρόντισε να έχεις μάθει πιο νωρίς, τι καιρό έχει εκεί. Άνοιξε το laptop σου λοιπόν, μπες στο Διαδίκτυο, τσέκαρε τον καιρό και έτοιμος για τα Ζαγοροχώρια!!

1 σχόλιο: