Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η Ζάκυνθος


Νησί του Ιονίου, γνωστό για τη χελώνα καρέτα-καρέτα και τις παραλίες της. Η πρόσβαση γίνεται με πολλούς  τρόπους. Αεροπορικώς αλλά και οδικώς με το Mini cabrio σου μέχρι την Πάτρα και μετά από Κυλλήνη με πλοίο ή με ΚΤΕΛ. Εσύ διαλέγεις τι σε βολεύει.


Οι παραλίες της είναι μοναδικές, καθαρές  και το γαλάζιο χρώμα των νερών είναι κάτι που δεν έχεις ξανασυναντήσει. Είναι το ιδανικό μέρος αν ασχολείσαι με τις καταδύσεις. Έχει σπηλιές, κοράλλια, ψάρια και είναι σαν να βρίσκεσαι σε υποθαλλάσιο παράδεισο. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις σίγουρα θα αξίζουν πολλά. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι το Αργάσι, τα Καμίνια, τα Σεκάνια, η Δάφνη, το Πότο Ζoρo, ο Γέρακας, η Ψαρού, το Αμμούδι, η Παχιά Άμμος, οι Αλυκές και φυσικά, ο κόλπος του Λαγανά με τα ξέφρενα πάρτι στα μπαράκια του ως το πρωί. Το Ναυάγιο επίσης είναι μια παραλία με αμμουδιά, περιτριγυρισμένη από κατακόρυφους λευκούς γράφους. Λέγεται έτσι γιατί εκεί θα δεις τον σκελετό ενός ναυαγίου που προσάραξε εκεί τη δεκαετία του 1970.

Κάθε καλοκαίρι, οι θηλυκές χελώνες καρέτα-καρέτα βγαίνουν στην άμμο τη νύχτα, αφήνουν τα αυγά τους και τα σκεπάζουν. Μόλις περάσουν 50-60 μέρες βγαίνουν τα χελωνάκια και πηγαίνουν προς τη θάλασσα. Εάν πετύχεις τη στιγμή αυτή δε θα την ξεχάσεις ποτέ. Το βασίλειο της φύσης στο μεγαλείο του!  Το χρώμα τους είναι καφεκόκκινο, έχουν μεγάλο κεφάλι και μπορεί να φτάσουν σε μήκος το 1 μέτρο.  Δυστυχώς μόνο 2 στις 1000 χελώνες καταφέρνουν να ζήσουν και για αυτό οι παραλίες αυτές, και κατά συνέπεια οι φωλιές τους προστατεύονται συνεχώς.  Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εθελοντές που κάθε καλοκαίρι φυλάνε τις παραλίες από τους τουρίστες. Στις συγκεκριμένες παραλίες απαγορεύεται και η κυκλοφορία των ταχυπλόων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Άλλα ωραία αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφτείς είναι ο Ναός του Αγίου Διονυσίου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, η σπηλιά του Δαμιανού, τα Δώδεκα πηγάδια, το Μουσείο Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο του Διονύσιου Σολωμού.

Ότι και να κάνετε, να είστε σίγουροι ότι θα περάσετε υπέροχα και θα δείτε μοναδικά μέρη. Και πού ξέρετε… αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και τα χελωνάκια να γεννιούνται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου