Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το Κάιρο


Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι   χτισμένο στα όρια μεταξύ της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Το Κάιρο βρίσκεται στη δεξιά  όχθη του Νείλου στο σημείο που το ποτάμι πλαταίνει και σχηματίζει δυο νησάκια: την Γκεζίρα και τη Ρόδα που συνδέονται με τις όχθες του Νείλου με σιδερένιες και πέτρινες γέφυρες.


Αυτό που εντυπωσιάζει στο Κάιρο είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει δυο εντελώς διαφορετικές  όψεις: μιναρέδες και τζάμια, κάστρα και παλάτια σουλτάνων, αρχαίες εκκλησίες, φαραωνικά μνημεία, αλλά και πολυώροφα κτίσματα και έντονη σύγχρονη ζωή. Το Κάιρο χτίστηκε το 969 από το χαλίφη Μουίζ, ο οποίος είχε σώσει στην πόλη το όνομα «Ελ Καχίρα» που σημαίνει «νικηφόρος» για ανάμνηση της εκεί κοντά νίκης του. 



Έχει γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής, συγκοινωνιακός κόμβος και σημαντικό εμπορικό κέντρο με έναν από τους μεγαλύτερους αερολιμένες. Ανάπτυξη γνωρίζουν επίσης οι βιομηχανίες της και ιδιαίτερα η κλωστοϋφαντουργία, η υαλουργία, η  χαλυβουργία και η βιομηχανία τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνού και τσιμέντου. Έχει ωραία μνημεία που διατηρήθηκαν σχεδόν ανέπαφα από το πέρασμα των αιώνων. Επίσης η τουριστική ανάπτυξη της πόλης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι digital advertising  ενέργειες που έχουν λάβει μέρος.


Αν κάποιος επισκεφθεί το Κάιρο, αξίζει να δει τις Πυραμίδες της Γκίζας. Είναι χτισμένες στα δυτικά της πόλης και εκεί βρίσκεται η ξακουστή Σφίγγα της Γκίζας με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Ακόμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαία πόλη Μέμφιδα, η οποία βρίσκεται στα νότια του Καΐρου. Ήταν ο τόπος κατοικίας των περισσότερων Φαραώ και εκεί ξεχωρίζουν το άγαλμα του Ραμσή Β’ και μια εντυπωσιακή σφίγγα. Στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, που λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκονται αγάλματα, τάφοι και πολλά άλλα μνημεία της εποχής των Φαραώ, αλλά και μια σπάνια συλλογή από μούμιες. Στα ανατολικά της πόλης, βρίσκεται η γνωστή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι, η οποία χτίστηκε στις αρχές  του 15ου αιώνα και εκεί εκθέτουν τα εμπορεύματά τους πολλοί μικροπωλητές.


Η  σημασία του Νείλου για την ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα για την Αίγυπτο είναι πολύ μεγάλη. Επηρέασε τη χλωρίδα, την πανίδα και το κλίμα και αποτέλεσε πηγή ζωής για όλη την περιοχή. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι είχαν δώσει τόσο μεγάλη αξία στο Νείλο που αποτελούσε για αυτούς μια βασική θεότητα. Πίστευαν ότι τα νερά του ποταμού προέρχονται από τα δάκρυα της θεάς Ίσιδας. Επίσης σύμφωνα με την ιστορία, οι Φαραώ της Αιγύπτου είχαν κατασκευάσει μεγάλα αρδευτικά έργα για να μεταφέρουν τα νερά του Νείλου σε εκτάσεις που μέχρι τότε ήταν άγονες. Τέλος χαρακτηριστικό του ποταμού Νείλου είναι και οι πλημμύρες του.  Στη διάρκεια των περιοδικών πλημμύρων του, ο Νείλος κατακλύζει με τα νερά του όχι μόνο το Δέλτα, αλλά και περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και δύο ημερών ταξιδιού από κάθε όχθη!

Η μαγευτική πόλη του Καίρου σας καλεί να την ανακαλύψετε και να την εξερευνήσετε. Οργανώστε και εσείς ένα ταξίδι σε αυτή την ιστορική πόλη και περιηγηθείτε πέρα στα όρια της μυθολογίας και της αρχαιότητας.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου