Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Καϊμάκτσαλαν



Το  Καϊμάκτσαλαν το γνωρίζετε όλοι. Βρίσκεται 45χλμ από την Έδεσσα και ονομάζεται Όρος Βορράς, αλλά έχει γίνει γνωστό ως Καϊμάκτσαλαν. Ξεκινάς με καλή παρέα, φορτώνεις την BMW σου με βαριά ρούχα και χιονοπέδιλα, και ξεκινάς για ένα ταξίδι μέσα στη φύση. Είναι κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, όχι μόνο λόγω του χιονοδρομικού, αλλά και της υπέροχης φύσης, που τον χειμώνα είναι πιο άγρια και πιο ωραία.



Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί τα τελευταία 16 χρόνια. Είναι σύγχρονο και μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο κάθε ηλικίας.  Υπάρχει καταφύγιο και  σχολές σκι, όπου μπορείς να νοικιάσεις εξοπλισμό, πίστες για αρχάριους, δύσκολες πίστες,  snowmobile, Airboard Trail  (ειδικές φουσκωτές σανίδες για το χιόνι) και φυσικά έχει άνετο παρκινγκ. Το χιόνι εκεί είναι πιο πολύ από κάθε άλλο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Στο σαλέ του μπορείς να απολαύσεις, εκτός από τον ζεστό καφέ σου δίπλα στο τζάκι, και παραδοσιακές γεύσεις στο εκπληκτικό εστιατόριο του. Φυσικά στο ξενοδοχείο του, θα απολάυσεις άνεση και παραδοσιακή ζεστασιά.



Αν από την άλλη, θες να μένεις εκτός χιονοδρομικού αλλά κάπου κοντά, θα βρεις πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες στον Άγιο Αθανάσιο. Από εκεί μπορείς να δεις τον Θερμαικό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια που βρίσκεται στη Νάουσα. Μια βόλτα στο δάσος του Καϊμάκτσαλαν θα σου μείνει σίγουρα  αξέχαστη. Δέντρα, λουλούδια, αρκούδες, ζαρκάδια, ελάφια, λαγοι και αγριογούρουνα, είναι κάποια από τα ζώα που πού πιθανόν να συναντήσεις.



Εκεί βρίσκονται και τα Λουτρά Ποζάρ. Φημίζονται για λουτροθεραπείες, ενώ τα μεταλλικά νερά για ποσιθεραπεία. Τα επισκέπτονται άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, γιατί θεραπεύουν αρκετές παθήσεις. Άλλο μέρος που πρέπει να πάς είναι το φαράγγι του Ραμνό Μπορ, όπου θα κάνεις πεζοπορία και ορειβασία σε μια διαδρομή μέσα από πεύκα και καταρράκτες.  Επίσης μην παραλείψεις το Μαύρο Δάσος, όσο και αν σε τρομάζει το όνομά του. Εκεί θα δεις για πρώτη φορά την πενταβέλονη πεύκη, που προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Όσοι δεν έχετε πάει μέχρι σήμερα, που πιστεύω δεν είστε πολλοί,  πρέπει να πάτε οπωσδήποτε. Είναι μια ωραία ευκαιρία για χειμερινή απόδραση και για αναθεώρηση της ελληνικής ομορφιάς, που θα συναντήσεις σε κάθε σου βήμα στο Καϊμάκτσαλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου