Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η Μόσχα


Η καρδιά της Ρωσίας χτυπούσε και χτυπάει στη Μόσχα. Η Μόσχα από την ίδρυσή της αποτέλεσε κέντρο αποφάσεων και εξελίξεων. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρώπης. Μία μεγαλούπολη 12 εκατομμυρίων κατοίκων εντυπωσιακή και γεμάτη αντιθέσεις που αποτυπώνουν την πορεία της στην εξέλιξη της Ιστορίας. Η ονομασία της προέρχεται από τον ποταμό Μόσκβα,  ενός παραπόταμου του Βόλγα, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη. 

Η Μόσχα είναι από τα μεγαλύτερα διοικητικά, πολιτιστικά, συγκοινωνιακά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Διαθέτει δύο μεγάλα πανεπιστήμια, το ένα γνωστό ως Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, και το δεύτερο ως Πανεπιστήμιο Λουμούμπα και πολλά άλλα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο είναι και το σπουδαιότερο συγκοινωνιακό κέντρο. Από αυτήν ξεκινούν και σε αυτήν καταλήγουν πάμπολλες σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες, που οδηγούν όχι μόνο στα πέρατα της ατέλειωτης χώρας αλλά και στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης

Αρκετές φορές καταστράφηκε από κατακτητές. Την πρώτη φορά το 1812, όταν κάηκε, για να μην είναι σε θέση να φιλοξενήσει τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα και τη δεύτερη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, όταν υπέστη καταστροφές από βομβαρδισμούς από τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν τελικά να την καταλάβουν. Το 1980 είχε στραφεί το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στην όμορφη αυτή πόλη με την εκεί τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην Μόσχα θα συναντήσετε και τι περίφημο Μερικά απ’ τα θέατρα είναι: το Μπολσόι, το μεγαλύτερο θέατρο που το όνομά του πήραν και τα περίφημα μπαλέτα Μπολσόι, το θέατρο Μάλυϊ, το θέατρο τέχνης, το θέατρο Βαχτάγκωφ, παιδικά θέατρα. Στις βιβλιοθήκες της μπορεί ο αναγνώστης να βρει βιβλία γενικά αλλά και εξειδικευμένου ενδιαφέροντος. Κάθε σχολή και πανεπιστήμιο έχει τη δική του βιβλιοθήκη. Πολλές είναι και οι δημόσιες βιβλιοθήκες με πιο γνωστή εκεινη του Λένιν.

Το Κρεμλίνο, η κόκκινη πλατεία και η γύρω περιοχή θα σας αφήσουν άφωνους. Τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου καταλαμβάνουν μία τεράστια τριγωνική επιφάνεια γεμάτη με  εντυπωσιακά κτίσματα, φανταστικούς πύργους, πλήθος εκκλησιών και ανακτορικών κτιρίων. Το πλήθος των μνημείων είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Δίπλα στα τείχη του Κρεμλίνου βρίσκεται η κόκκινη πλατεία, μία από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο. Στη βόρεια άκρη της δεσπόζει ο ναός του Αγίου Βασιλείου το χαρακτηριστικότερο σύμβολο της Μόσχας. Στην απέναντι πλευρά δίπλα στα κόκκινα τείχη το Μαυσωλείο του Λένιν, όπου φυλάσσεται η σωρός του.

 Ο ναός του Ιησού του Σωτήρος, ο μεγαλύτερος στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους  στον πλανήτη. Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 άτομα. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον 1ο το 1812 αφιερωμένος στη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα αλλά λόγω των απαιτήσεων της κατασκευής ολοκληρώθηκε σε περισσότερο από 50 χρόνια. Εξωτερικά οι τοίχοι του καλύπτονται από μάρμαρο και οι 12 είσοδοι διακοσμούνται με υπέροχα αγάλματα αγίων. Εσωτερικά το ναό κοσμούν θαυμάσιες τοιχογραφίες και διάκοσμος από ημιπολύτιμους λίθους. Ο τρούλος του ναού είναι καλυμμένος με πλάκες χρυσού.


 Αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις και εμμονές του παρελθόντος, σας προτείνω ανεπιφύλακτα ένα ταξίδι στην Μόσχα. Στην πόλη που έχει μάθει να επιβιώνει στην πάροδο της ιστορίας και να εξελίσσεται συνεχώς. Οι πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε είναι πάρα πολλές καθώς έχουν γίνει διάφορες ενέργειες digital advertising για να προωθηθεί η πόλη και να γίνει γνωστή και φιλική στο ευρύ κοινό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου