Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η Σικελία


Ψάχνοντας στο laptop μου για ένα κοντινό προορισμό αλλά εκτός Ελλάδος, που θα μπορούσα να πάω το καλοκαίρι, έπεσα πάνω στην Σικελία. Η Σικελία είναι αυτόνομη περιοχή της Ιταλίας και το μεγαλύτερο νησί όλης της Μεσογείου, με πρωτεύουσα του το Παλέρμο. Τα στενά της Μεσσήνης χωρίζουν τη Σικελία από την ιταλική χερσόνησο και ειδικότερα από την περιοχή της Καλαβρίας. Το ηφαίστειο της Αίτνας βρίσκεται κοντά στην Κατάνια. Η Αίτνα είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης και ένα από τα πλέον ενεργά παγκοσμίως.


Οι πρώτοι κάτοικοι της Σικελίας, ήταν φυλές γνωστές στους Έλληνες ως Ελυμοί, Σικανοί και Σικελοί. Από αυτούς, οι Σικελοί ήταν αυτοί που έφτασαν τελευταίοι και σχετίζονταν με τους κατοίκους της νοτίου Ιταλίας. Για τους Σικανούς πιθανολογείται να έχουν Ιβηρική προέλευση, ενώ οι Ελυμοί μάλλον είχαν έρθει από την περιοχή του Αιγαίου.



Η Σικελία αποικήθηκε από Έλληνες και Φοίνικες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Οι Συρακούσες, η σπουδαιότερη αποικία στη Σικελία, ιδρύθηκε από Κορίνθιους. Άλλες σημαντικές ελληνικές αποικίες ήταν η Γέλα, ο Ακράγας, ο Σελινούντας, η Ιμέρα και η Μεσσήνη. Αυτές οι ελληνικές πόλεις κράτη ήταν μεγάλης σημασίας για το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού, μαζί με αυτές τις νοτίου Ιταλίας αποτελούσαν την Μεγάλη Ελλάδα. Η Σικελία ήταν από την αρχαιότητα μεγάλο κέντρο παραγωγής σιταριού. Υπήρξε πολλές φορές παρέμβαση στα πολιτικά των σικελικών πόλεων από τις πόλεις της κυρίως Ελλάδας, είτε αυτή είχε ζητηθεί είτε όχι.



Το ελληνικό στοιχείο είναι διάσπαρτο και εμφανή στην Σικελία αλλά και σε όλη την Κάτω Ιταλία. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ολόκληρα χωριά που μιλούν ελληνικά και νιώθουν σαν ένα μακρινό κομμάτι της Ελλάδας. Επίσης σε αρκετές πόλεις όπως η Ταορμίνα, ο Σελινούντας και ο Ακράγαντας θα συναντήσετε ελληνικούς ναούς και μνημεία. Συνυφασμένοι με την ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας θα δείτε τους ναούς της Ήρας, της Αθηνάς, του Ολυμπίου Διός, του Ηρακλή, των Διόσκουρων καθώς και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.



Το Παλέρμο είναι πρωτεύουσα και διοικητική έδρα της αυτόνομης περιοχής Σικελία, της Ιταλίας καθώς και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το Παλέρμο είναι κτισμένο σε μαγευτική τοποθεσία, στο βάθος μεγάλου κόλπου της ΒΔ ακτής της Σικελίας, στους πρόποδες του βουνού Πελεγκρίνο. Είναι σημαντική πόλη της Σικελίας, με πανεπιστήμιο κι άλλες ανώτατες σχολές, ναύσταθμο, ναυπηγεία, βιομηχανίες μεταξουργίας κι υφαντουργίας και σπουδαίο λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι πόλη με αρχαιότατη ιστορία. Η εκκλησία του Σαν Κατάλντο με τους τρεις κόκκινους τρούλους που βρίσκεται στην πλατεία Μπελίνι, αποτελεί ένα από τα πιο σαγηνευτικά σημεία του Παλέρμο.



Η σημασία του Παλέρμο γνώρισε μια ακόμα ώθηση όταν η Σικελία έγινε το 1947 αυτόνομη περιοχή με εκτεταμένη αυτοκυβέρνηση. Αλλά η όποια πρόοδος ματαιώθηκε από την ανερχόμενη δύναμη της Μαφίας, η οποία ακόμα σήμερα είναι δραματικό χαρακτηριστικό της πόλης όπως και όλης της Νότιας Ιταλίας. Το Παλέρμο είναι μια πόλη με μνημειώδη προβλήματα, αλλά και μια πόλη με τρισχιλιετή ιστορία, όμορφα ανάκτορα και εκκλησίες, πολύχρωμες αγορές, υπέροχο φαγητό και μια διακριτή πολιτιστική ταυτότητα.



Η Κατάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, μετά την πρωτεύουσα το Παλέρμο. Βρίσκεται στην Ανατολική ακτή του νησιού, στους πρόποδες της Αίτνας και βρέχεται από το Ιόνιο. Έχει περίπου 1.000.000 κατοίκους, είναι συγκοινωνιακός κόμβος, οικονομικό κέντρο και πανεπιστημιούπολη.


Με το που ακούς το όνομα Σικελία, αναπόφευκτα το μυαλό σου πηγαίνει και στη Μαφία, που γεννήθηκε από αυτό το μέρος. Η Σικελική Μαφία, ή ακόμη πιο σωστά Κόζα Νόστρα, είναι μια εγκληματική μυστική οργάνωση ανδρών η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στη Σικελία της Ιταλίας. Παρακλάδι της εμφανίστηκε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών περί τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά από διάφορα κύματα μεταναστών από τη Σικελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου