Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τα Καλάβρυτα



Πώς μπορεί κανείς να περιγράψει ένα τόσο μαγευτικό μέρος σαν τα Καλάβρυτα, μέσα από ένα άρθρο… Τα Καλάβρυτα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 750 μέτρων.


Η ιστορία των Καλαβρύτων είναι συνυφασμένη με τον ηρωισμό και την επανάσταση. Σύμφωνα με την παράδοση στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Ένα θλιβερό γεγονός της ιστορίας του αποτελεί και το ολοκαύτωμα της πόλης από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου το 1943.


Τα Καλάβρυτα σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τουριστών κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο καθώς διαθέτουν μία από τις καλύτερες υποδομές χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα λόγω κυρίως του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και κάθε χειμώνα σφύζει από ζωή.


Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά. Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς είναι το μαγευτικό  Καστανόδασος καθώς και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός σιδηρόδρομος.

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε το 1895 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας. 


 Μία χειμερινή εξόρμηση στα Καλάβρυτα σίγουρα θα σε αποζημιώσει και θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για τις ομορφιές της χώρας μας. Μην περιμένεις άλλο λοιπόν. Φόρτωσε το αμάξι με τα απαραίτητα και ετοιμάσου για ένα από τα ομορφότερα ταξίδια της ζωής σου με ατελείωτα παιχνίδια στο χιόνι, μαγευτικές διαδρομές και ιστορικά μνημεία. Τα Καλάβρυτα σου τα προσφέρουν όλα απλόχερα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου