Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη – Η Νύφη του Θερμαϊκού





Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κεδρηνού Λόφου. Περιβάλλεται στα βόρεια από το δάσος του Σέιχ Σου και στα ανατολικά βρίσκονται οι περιοχές του αεροδρομίου, της Θέρμης και του Πανοράματος. Βόρεια της πόλης υψώνεται το όρος Χορτιάτης που αποτελεί και μια φυσική οχύρωση.




Η ίδρυσή της πόλης συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στην ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου, που ξεκινά από τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με την διεκδίκηση του θρόνου του Μακεδόνα βασιλιά από τους επιγόνους του. Ο στρατηγός Κάσσανδρος για να μπορέσει να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας, παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη.

Το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων έγινε η ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Την περίοδο 1922-1924 στα πλαίσια της Ελληνοτουρκικής Ανταλλαγής Πληθυσμών που συμφωνήθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης, εγκαταστάθηκαν στην πόλη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Η εισροή προσφύγων ήταν τόσο έντονη ώστε επέβαλε την ίδρυση νέων, αποκλειστικά προσφυγικών συνοικιών και οικισμών, όπως η Καλαμαριά.




Το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης είναι ο Λευκός Πύργος. Ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα και έχει 6 ορόφους και 34 μέτρα ύψος. Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος και από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Φρούριο της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενιτσάρων. Το σύγχρονο όνομά του το πήρε όταν ένας εβραίος κατάδικος, τον ασβέστωσε το 1891 με αντάλλαγμα την ελευθερία του.




Η πιο γνωστή έκθεση της χώρας διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη. Η ΔΕΘ είναι μια σημαντική ετήσια έκθεση για όλο το Βαλκανικό χώρο, και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη με εμπορικό χαρακτήρα και στις 3 Οκτωβρίου του 1926 εγκαινιάστηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, συμμετέχει μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες. Παράλληλα πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο Πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο σχετικό με την κατάσταση της οικονομίας.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι και η Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα, που χτίστηκε το 305 μ.Χ. Βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής Τετραρχίας και αποτελεί το ένα σκέλος μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη μετά από πολέμους του κατά των Περσών. Τη νίκη του Γαλέριου εναντίον του Ναρσή αφηγούνταν οι τέσσερις κύριοι πεσσοί του μνημείου. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη και αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος των Ρωμαϊκών Ανακτόρων.




Οι άνθρωποι στην Θεσσαλονίκη ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς της κλασικής μεγαλούπολης και παρά τις εργασίες τους και τα άγχη τους έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ηρεμία και την γαλήνη τους και να μην θυσιάσουν το επίπεδο ζωής που έχουν στο βωμό της εργασιομανίας. Μπορείς να το διακρίνεις αυτό παρατηρώντας τα πρόσωπά τους ή ακόμα και από το πώς βαδίζουν στο δρόμο. Για αυτό και το ρητό τους είναι «Χαλαρά…». Τα κέντρα διασκέδασης και η αγορά της Θεσσαλονίκης είναι ισάξια ή ακόμα καλύτερα από της Αθήνας και για αυτό εκτός από Νύφη του Θερμαϊκού, οι ξένοι που την επισκέπτονται την ονομάζουν Δεύτερο Παρίσι.

Μην καθυστερείς άλλο λοιπόν και κάνε τώρα αυτό που θα αποδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα ταξίδια της ζωής σου. Τα ξακουστά Λαδάδικα και οι πεντανόστιμες μπουγάτσες σε περιμένουν…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου