Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το Καρπενήσι




Καρπενήσι. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Όμορφη πόλη, γραφικά χωριά, εύκολη πρόσβαση, εντυπωσιακή φύση, καταπληκτικό χιονοδρομικό κέντρο, καταλύματα υψηλού επιπέδου, καταπληκτικό φαγητό, νυχτερινή ζωή. Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα. Το Καρπενήσι είναι μία πόλη που αναπαύεται νωχελικά στην αγκαλιά του Βελουχιού, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960 μέτρων, πνιγμένη στο έλατο, καλά προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες που μαστιγώνουν την κορυφή του. Μία πόλη που έχει να διηγηθεί πολλά στους επισκέπτες της, κουβαλώντας στις πλάτες της ζωντανή την ιστορία

Στην περιοχή υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια διάφοροι οικισμοί στα περίχωρα της σημερινής πόλης. Σε έναν από αυτούς, στους βόρειους πρόποδες του «Παλιόκαστρου» (λόφος του Αγίου Δημητρίου), βρέθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Καρπενησίου», μία συλλογή από 35 αριστουργήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας.

Το Καρπενήσι είναι μία πόλη που, μέσα από τις δικές της στερήσεις και περιπέτειες, διακρίθηκε για την προσφορά της στην πατρίδα, καθώς πρωτοστατούσε πάντα στους εθνικούς αγώνες. Από το Καρπενήσι και τις γύρω περιοχές κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο ξακουστός κλεφταρματωλός Κατσαντώνης, συνώνυμο της παλικαριάς και της ανιδιοτέλειας, ο φιλικός και αγωνιστής του 1821 Θανάσης Καρπενησιώτης, ο λογοτέχνης Ζαχαρίας Παπαντωνίου, που έγραψε το αριστουργηματικό και διαχρονικό έργο ‘’Τα ψηλά βουνά’’, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης και πολλοί άλλοι. Αυτή την περιοχή, που έπνεε τον αέρα της ελευθερίας, διάλεξαν για να στήσουν τα λημέρια τους και να μεγαλουργήσουν ξακουστοί και γενναίοι άνδρες, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Βελουχιώτης.
Το Καρπενήσι έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821. Την Επανάσταση κήρυξαν στο Καρπενήσι οι τοπικοί οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι και Βράσκας αλλά υπέρτερες τούρκικες δυνάμεις από τη Λαμία εξουδετέρωσαν τους πολιορκητές. Σύντομα όμως οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν και έδιωξαν τους Τούρκους από την πόλη. Κοντά στο Καρπενήσι, στη θέση Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε, σε μάχη με τους Τούρκους, ο Σουλιώτης αγωνιστής Μάρκος Μπότσαρης, το 1823.



Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων. Στην πόλη λειτουργεί το «Μουσείο Καρπενησίου» ενώ στα γύρω χωριά υπάρχει πλήθος από λαογραφικά μουσεία. Η παράδοση μπερδεύεται έντεχνα με την μοντέρνα ζωή στο μοναδικό αυτό μέρος και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι digital advertising ενέργειες που έχουν προωθήσει πάρα πολύ τον τόπο. Η αλήθεια είναι πάντως, πως δεν χρειάζονται πολλά για να πειστεί κάποιος για την ομορφιά του Καρπενησίου. Μία επίσκεψη αρκεί….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου