Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ισθμός Της Κορίνθου

Στην πόλη της Κορίνθου το αρχαίο στοιχείο συναντά το σύγχρονο, ένα μέρος που θεωρείται η πύλη προς την Πελοπόννησο και πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν σε ένα ξενοδοχειο κορινθοσ και να απολαύσουν διακοπές κοντά στην Αθήνα αλλά και να ανακαλύψουν όσα η περιοχή έχει να προσφέρει. 

Η Κόρινθος κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις-κράτη της Ελλάδας, με δύο μεγάλα λιμάνια: ένα στον Κορινθιακό και ένα στον Σαρωνικό κόλπο. Σήμερα, ο χώρος όπου βρισκόταν κάποτε η Αρχαία Κόρινθος έχει ανασκαφεί από αρχαιολόγους της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα από το 1896. Στα ερείπια αξίζει να επισκεφτεί κανείς κατά τη διαμονή του σε ξενοδοχειο κορινθοσ το Ναό του Απόλλωνα και το λόφο της Ακροκόρινθου.

Η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου βρίσκεται επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης και μόλις μία ώρα οδικώς δυτικά της Αθήνας, με την οποία συνδέεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. Η πόλη είναι διάσημη για τη Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία συνδέει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη στερεά Ελλάδα και μέσω πλοίων. 

Η ιδέα της κατασκευής του Ισθμού της Κορίνθου ήταν του Τυράννου Περίανδρου τον 6ο αιώνα π.Χ. με απώτερο στόχο να συνδέσει το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Η ολοκλήρωσή του, ωστόσο, άργησε πολύ κα πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1800 μετά την ανεξαρτησία της σύγχρονης Ελλάδας.

Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία απέχει τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της σύγχρονης Κορίνθου, είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης. Το κανάλι έχει μήκος 6,3 χιλιομέτρων, πλάτος 23 μέτρων και βάθος οκτώ μέτρων και μπορούν να διελεύσουν σκάφη έως και 10.000 τόνων. Η καλύτερη θέα στον Ισθμό είναι από τη γέφυρα!.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου