Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η Καστοριά



Η Καστοριά βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας και είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στους 16.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης, σε υψόμετρο 703 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Την Καστοριά την γνωρίζετε όλοι για την παραγωγή γουναρικών. Η παράδοση στον τομέα αυτό είναι πάνω από 500 χρόνια. Όλες οι οικογένειες εκεί έχουν εισόδημα από αυτό το επάγγελμα. Είναι από τις ωραιότερες πόλεις, με τη φύση να μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών της. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στις όχθες της λίμνης της Ορεστιάδας.



Ξεκινήστε τη βόλτα σας στα σοκάκια της πόλης και στη λίμνη με καραβάκι. Μέσα στην πόλη κυριαρχούν βυζαντινά τείχη και εκκλησίες της εποχής όπως ο ναός της Παναγίας Τσόντου Βάρδα, του Ταξιάρχη Μητροπόλεως, των Αγίων Τριών, του Αγίου Νικολάου Μεγαλείου και της Παναγίας Κουμπελιδίκη. Θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό να εξερευνήσετε μια από αυτές, και καλά θα κάνετε, καθώς οι τοιχογραφίες που θα δείτε είναι μοναδικές. Κάντε και μια στάση στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας που είναι γνωστό γιατί οι Τούρκοι έχουν αφαιρέσει τα μάτια από τις αγιογραφίες του.



Πρέπει να πάτε οπωσδήποτε μια βόλτα στο Σπήλαιο του Δράκου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν επτά υπόγειες λίμνες με διάφορες διαστάσεις και βάθη. Η μεγαλύτερη έχει βάθος 20 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα. Προσέξτε τι θα φοράτε όμως γιατί η υγρασία εκεί φτάνει το 90%. Παρόλα αυτά είναι ένα εκπληκτικό θέαμα με υπέροχους σταλακτίτες.



Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων και έχει σχήμα έλλειψης. Τα νερά της περιβρέχουν την πόλη και είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος, με βάθος περίπου δέκα μέτρα και θερμοκρασία περίπου 22 βαθμούς κελσίου. Έχει πολλά υδρόβια και αρπακτικά πουλιά, και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής. Φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων και προστατευόμενα είδη, όπως λαγγόνες, αργυροπελεκάνοι, βουβόκυκνοι και αγριόπαπιες. Είναι η δεύτερη πιο παραγωγική λίμνη στην Ελλάδα σε ψάρια, και στα νερά της φιλοξενεί κυπρίνους, πέρκες, τσιρώνια  και πολλά άλλα ψάρια.




Η καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε την Καστοριά είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν το αποφασίσετε για άνοιξη, φορτώστε το Mini cabrio σας και αφήστε την σπάνια ομορφιά της φύσης να σας ταξιδέψει… Σίγουρα θα είναι από τα μέρη που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου