Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Βαρκελώνη


Η Βαρκελώνη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ισπανίας και πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Η πόλη ιδρύθηκε κατά τον πρώτο αιώνα στην θέση του παλαιοϊβηρικού Μπάρκενο και κατά τον 2ο αιώνα που χτίστηκαν τείχη η πόλη άρχισε να μεγαλώνει ως τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας που είχε όμως πρωτεύουσα την Tarraco, σημερινή Ταραγόνα.

Το 1228 κατακτήθηκαν οι Βαλεαρίδες, το 1232 η Βαλένθια, το 1282 η Σικελία και το 1311 για μια μικρή περίοδο το δουκάτο της Αθήνας, κατά την εποχή της λατινοκρατίας μετά την πτώση της Πόλης το 1204. Κατά τον 15ο αιώνα η πόλη ήταν στην μεγαλύτερη ακμή της και από αυτήν την εποχή έχουν μείνει και πολλά σημαντικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός και η γοτθική γειτονιά. Κατά τον πόλεμο της διαδοχής το 1705-1714 καταλύθηκε η αυτονομία της Καταλωνίας από γαλλο-καστιλλιάνικες δυνάμεις. Έκτοτε η Καταλωνία και η Βαρκελώνη ανήκουν στην Ισπανία. Η αναγέννηση της πόλης ξεκίνησε κατά το 1850 με την γρήγορη εκβιομηχάνιση της. Κατά το 1900 η πόλη είχε ισχυρή αστική τάξη εμπόρων και βιομηχάνων που επέτρεψε την ανάπτυξη των τεχνών και της αρχιτεκτονικής.

Το 1929 η πόλη έφτασε το 1.000.000 πληθυσμό. Τον ίδιο χρόνο φιλοξένησε την Διεθνή Έκθεση, ένα πολύ σημαντικό γεγονός της εποχής, για το οποίο δημιουργήθηκαν πολλοί ειδικοί εκθεσιακοί χώροι και ένα «ισπανικό χωριό» στον λόφο του Μοντζουικ. Το 1992 η Βαρκελώνη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα περισσότερα γήπεδα επίσης στον χώρο του Μοντζουικ. Οι αγώνες ήταν μεγάλη επιτυχία για την πόλη που μεταμορφώθηκε, αφήνοντας το στυλ της παρηκμασμένης βιομηχανικής πόλης. Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο η πόλη αποτέλεσε προπύργιο των Δημοκρατικών και ιδιαίτερα της αναρχικής συνιστώσας.
Σήμερα η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο επιθυμητές πόλεις για τουρισμό του σαββατοκύριακου στην Ευρώπη και διαθέτει καλή ποιότητα ζωής. Έχει επίσης πλούσια πολιτιστική ζωή, καθώς παιδιά της πόλης είναι ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Χουάν Μιρό, ο Αντόνι Γκαουντί και για ένα διάστημα και ο Πάμπλο Πικάσο.



Η άποψη μου είναι πως η επιλογή της Βαρκελώνης θα εξελιχθεί σε ένα από τα ωραιότερα και αξέχαστα ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το γήπεδο της Μπάρτσα, μια μοναδική εμπειρία για τους ποδοσφαιρόφιλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου