Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ταξίδι στο Δουβλίνο



Σκεφτήκατε για ποιον προορισμό θα βγάλετε αεροπορικά εισιτήρια? Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη στο νησί. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού, στην εκβολή του ποταμού Liffey. Αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς και είναι η κύρια πόλη της Ιρλανδίας από την εποχή του Μεσαίωνα. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις ιρλανδικές λέξεις "Dubh linn" και σημαίνουν μαύρος βάλτος ή μαύρη λίμνη. Αντίθετα, το ιρλανδικό όνομα (ιρλ. Baile Átha Cliath) σημαίνει "τόπος", ή "χωριό" δίπλα στο "πέρασμα στις καλαμιές".

Θεωρείται ότι η πόλη ιδρύθηκε με το τωρινό της όνομα το έτος 988 μ.Χ. Προήλθε από την ένωση δύο συνοικισμών που προϋπήρχαν και συγκεκριμένα ενός συνοικισμού των Βίκινγκς με το όνομα Dubh linn και ενός κελτικού οικισμού με το όνομα Átha Cliath. Μετά την Νορμανδική Εισβολή στην Ιρλανδία το 1169, το Δουβλίνο γίνεται τυπικά πρωτεύουσα της Ιρλανδίας το έτος 1171. Παρ' όλα αυτά στα έτη που ακολούθησαν την Νορμανδική Εισβολή στην Ιρλανδία και μεταξύ των ετών 1171 - 1541 εδραιώνεται η κυριαρχία των Άγγλων σε όλο το νησί και παράλληλα ο ρόλος του Δουβλίνου ως πρωτεύουσας της Ιρλανδίας αποκτά όλο και πιο ουσιαστικό νόημα. Έδρα των Λόρδων της Ιρλανδίας γίνεται το κάστρο του Δουβλίνου, στο οποίο συγκεντρώνεται όλη η εξουσία. Το 1922 η Ιρλανδία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και το Δουβλίνο πρωτεύουσα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ανάπτυξη της πόλης ήταν αργή, την δεκαετία του 1960 όμως γίνεται αισθητή μια αλλαγή και τα χρόνια που ακολούθησαν, το Δουβλίνο γνώρισε μεγάλη οικοδομική και οικονομική ανάπτυξη. Το 1988 γιόρτασε το Δουβλίνο επίσημα τα χίλια χρόνια από την ίδρυσή του.


Η ιρλανδική πρωτεύουσα, πόλη με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, είναι τόπος καταγωγής μεγάλων λογοτεχνικών μορφών του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων ο Τζόναθαν Σουίφτ, Όσκαρ Ουάϊλντ, Τζέιμς Τζόϋς, Τζώρτζ Μπέρναντ Σω, Σάμιουελ Μπέκετ, Ρούντι Ντόϊλ. Μεγάλος είναι ο αριθμός των γκαλερί και των καλλιτεχνικών χώρων, που υπάρχουν στην πόλη όπως τα The City Arts Centre, Four, The Douglas Hyde Gallery, The Project Arts Centre, The Royal Hibernian Academy. Στο Δουβλίνο, όπως άλλωστε και στην λοιπή Ιρλανδία, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η παραδοσιακή ιρλανδική μουσική, η οποία ακούγεται στις διαφορές pubs της πόλης.


Επίκεντρο της νυχτερινής ζωής στο Δουβλίνο είναι το Temple Bar, στην νότια πλευρά της όχθης του ποταμού Liffey. Είναι μια περιοχή του Δουβλίνου, που διατηρεί ζωντανό τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της πόλης, με στενά σοκάκια και μεσαιωνικά κτίρια, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών μουσικών σκηνών. Ιδιαίτερα γνωστή περιοχή, που έλκει μεγάλο αριθμό τουριστών ιδιαίτερα από την Αγγλία. Στην περιοχή γύρω από το Stephen's Green, είναι συγκεντρωμένα πολλά από τα nightclubs της πόλης και επίσης τυπικές ιρλανδικές pubs. Υπάρχουν επίσης δύο μεγάλοι κινηματογραφικοί χώροι στην πόλη του Δουβλίνου: Τα Savoy Cinema και το Cineworld.

Στο Δουβλίνο υπάρχει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης, το πάρκο Φίνιξ που αποτελεί για τους Ιρλανδούς ένα ιδανικό μέρος απόδρασης από το κέντρο της πόλης. Πολλές οικογένειες περνούν όλη τους τη μέρα στο πάρκο και μπορούν να απολαύσουν μια σειρά από δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, αγώνες κρίκετ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. Το πάρκο περιλαμβάνει τον ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου, δύο εντυπωσιακά παλιά κτίσματα που στη σημερινή εποχή φιλοξενούν τις κατοικίες του ιρλανδού προέδρου και του Αμερικανού πρέσβη, τον πύργο Άσταουν και πολλά άλλα μνημεία.

Αν είστε λάτρεις της μπύρας , τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στο εργοστάσιο της Guinness που είναι η εθνική μπύρα των Ιρλανδών. Η είσοδος κοστίζει 13.5 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλα τα στάδια της παραγωγής και ένα ποτήρι Guinness στο μπαρ που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο με εκπληκτική θέα σε όλο το Δουβλίνο. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο St James Gate και υπάρχει γραμμή λεοφωρείο που θα σας μεταφέρει ακριβώς απέξω.

Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Liffey και χαλαρώστε σε ένα από τα παγκάκια στα πολλά πάρκα του Δουβλίνου πραγματοποιώντας ένα από τα ομορφότερα ταξίδια της ζωής σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου