Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η Κέρκυρα




Η Κέρκυρα βρίσκεται στο Ιόνιο, και όπως όλα τα νησιά του Ιονίου, είναι γεμάτη πράσινο. Με εύκολη πρόσβαση και αρκετά κοντά στην Αθήνα, είναι ότι πρέπει για καλοκαιρινές κυρίως αποδράσεις αλλά και για πασχαλινές εορτές όπου θα δεις το παραδοσιακό «έθιμο της στάμνας» ή αλλιώς «έθιμο των μπότηδων».


Όταν ακούς Κέρκυρα η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό είναι το Ποντικονήσι. Λέγεται έτσι κυρίως επειδή είναι μικρό. Είναι μια καταπράσινη βραχονησίδα την οποία μπορείς να δεις και να φωτογραφήσεις, αλλά δεν μπορείς να πας! Αν επιμένεις να πας,  μπορείς να μείνεις λίγα λεπτά και με την συνεχή παρακολούθηση από τους φύλακες. Μόνο στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου) μπορείς να κάτσεις παραπάνω, και αυτό λόγω της  εικόνας που προσελκύει πολύ κόσμο για προσκύνημα.


Από τα καλύτερα αξιοθέατα είναι το Παλαιό Φρούριο. Είναι το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας και για να μπεις μέσα πρέπει να περάσεις από μια γέφυρα που έχει χτιστεί πάνω από μια τεχνητή τάφρο. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο μεγάλοι Πύργοι, ο πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε και Corfu, δηλαδή Πόλη των Κορυφών. Μέσα θα συναντήσεις μια φυλακή, που στη συνέχεια έγιναν στρατώνες και νοσοκομείο. Εννοείται ότι θα πάς στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και θα χαρείς μια συλλογή από βυζαντινές εικόνες. Η θέα της  παλιάς  Πόλης από εκεί είναι φοβερή.

Υπάρχει όμως και το Νέο Φρούριο. Θα το βρεις στον λόφο του Αγίου Μάρκου και κτίστηκε για να προστατεύει την πόλη όταν αυτό δεν μπορούσε να το κάνει πια το Παλαιό Φρούριο. Υπήρχαν σήραγγες που το ένωναν με το Παλαιό Φρούριο, οι οποίες όμως έχουν καταστραφεί και δεν μπορείς να πας.  Στην πύλη θα συναντήσεις τον ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου και πιο μέσα στρατώνες και τον ναό της Παναγίας.


Φυσικά και θα πας για μπάνιο, σε νησί είσαι εξάλλου. Από πού να αρχίσω; Θες αμμουδιά; Τότε θα πας Αστρακερή, Γιαλό, Σιδάρι, Έρμονες, Ύψος, Άγιο Στέφανο και στο Κανάλι της Αγάπης. Θες βοτσαλάκι; Σου προτείνω να πας Γουβιά, Δασιά, Καμινάκι και  Κερασιά.  θες και τα δύο; Τότε να πας στο Νησάκι, στην Αγνή, στο Καλάμη και στο Μπαρμπάτι.
Ένα είναι σίγουρο. Όσα ταξίδια και να έχεις πάει, η Κέρκυρα είναι ένα μέρος που δύσκολα θα βγάλεις από το μυαλό σου…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου