Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τα Ιωάννινα



Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, και πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία αλλά και μια κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.

Όχι τυχαία, φέρει την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές και στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια. Η συμβολή τους, δε, στην αναγέννηση της χώρας μας ήταν τεράστια.


Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με περίπου 20.000 φοιτητές. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια.  Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος.




Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14.400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940.



Τα Ιωάννινα έχουν πλούτο αξιοθέατων και μουσείων. Τα πλέον αξιοσημείωτα αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Κάστρο Ιτς Καλέ με το Φετιχιέ Τζαμί και τον Τάφο του Αλή Πασά, το Τέμενος Ασλάν Πασά, το Οθωμανικό Τέμενος Βελή Πασά, το τζαμί Κανλί Τσεσμέ, το Βυζαντινό Μουσείο, το  Μουσείο Φωτίου Ραπακούση και η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο  του είδους στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο.



Τα Ιωάννινα δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από την νυχτερινή ζωή και διασκέδαση της Αθήνας. Ο χορός και η διασκέδαση μέχρι πρωίας καθώς και τα τσιπουράδικα με τους παραδοσιακούς μεζέδες είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της πόλης. Λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών και επισκεπτών τα Ιωάννινα έχουν γνωρίσει μεγάλη τουριστική άνθηση τα τελευταία χρόνια, το οποίο οφείλεται τόσο στην φιλόξενη διάθεση των κατοίκων όσο και στις digital advertising ενέργειες που έχουν προωθήσει τον τόπο και τον έχουν κάνει γνωστό σε αρκετά μεγάλο κοινό.



Το μόνο σίγουρο είναι πως με μια επίσκεψη στα Ιωάννινα θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας, θα ξεκουραστείτε, θα θαυμάσετε την φύση και το μαγευτικό τοπίο και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Τι περιμένετε λοιπόν…;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου