Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Μικτή Ασφάλεια Και Ησυχάζουμε!

 Όταν έρχεται η ώρα να ασφαλίσουμε για πρώτη φορά το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα μας ή απλά ήρθε η περίοδος ανανέωσης του ασφαλιστικού μας συμβολαίου καλό είναι να ρίχνουμε μια πιο ενδελεχή ματιά στις καλύψεις που συμπεριλαμβάνουμε στο εκάστοτε συμβόλαιο και να φροντίσουμε να μάθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ποιες καλύψεις είναι γενικά διαθέσιμες και ποιες θα μπορούσαμε να προσθέσουμε/συμπεριλάβουμε.

Πολύ συχνά ακούμε για ένα είδος ασφάλισης, τη μικτή, και νομίζω ότι η πλειοψηφία αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει έχουμε συνδυάσει το είδος αυτό ασφάλισης με το υψηλό κόστος. Η αλήθεια δεν απέχει πολύ, αλλά σε καμία περίπτωση το κόστος δεν είναι δυσβάσταχτα υψηλό, ειδικά με τα οφέλη που είναι τεράστια.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει την μικτη ασφαλεια αυτοκινητου πραγματικά να αξίζει;

Καταρχάς καλό είναι να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι στα συμβόλαια τον όρο θα τον βρούμε με την επίσημη εκδοχή του, δηλαδή ως «κάλυψη ιδίων ζημιών». Ενώ σε όλα τα ασφαλιστήρια οι εταιρείες καλύπτουν τις ζημιές στο όχημα τρίτου  για λογαριασμό του πελάτη τους στην περίπτωση της μικτής ασφάλειας η εταιρεία μας αναλαμβάνει να καλύψει ζημιές που προκλήθηκαν από δική μας υπαιτιότητα στο δικό μας όχημα (ιδίες). Ίσως ακούγεται σπάνιο και περιττό αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ. Ξέρω αμέτρητες περιπτώσεις που προκλήθηκε ατύχημα από απροσεξία ή αμέλεια στο ίδιο τους το όχημα, πρόσκρουση, σύγκρουση, εκτροπή πτώση, κακόβουλης ενέργειας τρίτων κλπ και αναγκάστηκαν να επιφορτιστούν οι ίδιοι το κόστος επισκευής.

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου αξίζει κάθε cent και με το παραπάνω, ειδικά στους τρελά αγχωτικά καιρούς που διανύουμε. Υπάρχουν όμως δύο πολύ σημαντικά που πρέπει να δούμε διεξοδικά και να αποσαφηνίσουμε με τον ασφαλιστικό μας συνεργάτη. Πρώτον και κυριότερο το λεγόμενο κόστος απαλλαγής. Το ύψος απαλλαγής είναι το προ συμφωνηθέν ποσό για το οποίο η εταιρεία δε θα μας καλύψει σε περίπτωση που πρέπει να γίνει η χρήση της μικτής κάλυψης. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια ζημιά στο αυτοκίνητο μας που η επιδιόρθωσή της κοστίζει 2000 ευρώ, και το ύψος της απαλλαγής της ασφάλειας ιδίων ζημιών αυτοκινήτου που έχουμε επιλέξει είναι 500 ευρώ, θα πληρώσουμε μόνοι μας τα το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα 1500 ευρώ τα καταβάλει η εταιρεία.

Και δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι για το ποιοι οδηγούν το αυτοκίνητο μας και ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα. Είναι η εταιρεία μας ενήμερη εκ των προτέρων; Μεγάλη προσοχή γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πραγματογνώμονες που παρευρίσκονται στο ατύχημα ζητούν να μάθουν ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο μας και αν το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο μικτής ασφάλισης. Αν δεν είναι ενήμερη η εταιρεία τότε δεν αποζημιωνόμαστε…Έτσι απλά!

Image Source: https://pxhere.com/el/photo/1447751

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου