Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η Κρήτη


















Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς  την αναφορά του, για το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.  Την ομορφιά και τους φιλόξενους  ανθρώπους  που θα συναντήσεις εκεί, δεν θα τα βρεις  σε κανένα άλλο μέρος. Με σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη αλλά και αρχαία  ιστορία της Ελλάδας η Κρήτη παραμένει  ένας μαγευτικός τόπος. Εμφανίζει ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία και πρωταγωνιστεί στον ελληνικό πολιτισμό από τις απαρχές του αφού  εδώ δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, ο Μινωικός.

Και οι 4 νομοί της έχουν ξεχωριστή ομορφιά και σε όποιον και αν πας θα έχεις να πεις τα καλυτέρα. Οι Κρητικοί χαρακτηρίζονται  από πολλούς ως σκληροί και περίεργοι, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος είναι πως απλά έχουν κρατήσει σε υψηλή θέση αξίες όπως περηφάνια και τιμή και με αυτές πορεύονται στην ζωή. Η αλήθεια είναι πως αν δεν τους θίξεις αυτές τις αξίες, είναι πολύ φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι. 

Η πρώτη μου επαφή με το νησί ήρθε σε αρκετά μεγάλη ηλικία αφού μέχρι τα 25 μου δεν είχα επισκεφτεί ποτέ το μέρος. Μέτα από παρότρυνση κάποιων φίλων που είχαν πάει πολλές φορές, αποφάσισα και εγώ να περάσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. Η εμπειρία μου ήταν ανεπανάληπτη! Από όλα τα ταξίδια που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα, αυτό ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα.  

Με το που πατήσαμε στο νησί , πήγαμε να βρούμε κάποιον  Γιάννη που θα μας πήγαινε στα δωμάτια που είχαμε κλείσει τηλεφωνικώς. Τον πετύχαμε στην παραλία σε μία καφετέρια να κάθεται με την παρέα του και να πίνουν ρακές. Αυτό ήταν και η “καταστροφή” μας. Με το που συστηθήκαμε του είπαμε αν γίνεται να μας πάει στα δωμάτια να αφήσουμε τα πράγματα μας και να ξεκουραστούμε. Έγινε έξαλλος. «Τώρα που συστηθήκαμε και γίναμε φιλαράκια, θα καθίσετε να σας κεράσουμε μια ρακί» μας λέει. Δεν δεχόταν με τίποτε αρνητική απάντηση και όπως μας είπε αργότερα ένας κρητικός φίλος, θα ήταν προσβολή να μην δεχτούμε να πιούμε μαζί του. Έτσι περάσαμε το βράδυ μας πίνοντας ρακές σε ένα απίστευτα φιλικό και καλόκαρδο περιβάλλον, με ανθρώπους που είχαμε γνωρίσει πριν μερικές ώρες και νιώθαμε πως ήταν φίλοι μας για χρόνια.          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου