Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Κεφάλαιο» Μαρμάρι – Μέρος 2

Το Μαρμάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα λόγω των λατομείων μαρμάρου που υπήρχαν στην περιοχή και από εκεί πήρε και το όνομα του. Σύμφωνα με τον Όμηρο το αρχαίο του όνομα ήταν Χαρχάπολις. Κατοικήθηκε από τους Φραγκοβυζαντινούς και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ακόμη και σήμερα τα λατομεία παραμένουν σημαντικός παράγοντας εργασίας και ανάπτυξης για τον τόπο.

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος επισκέπτης είναι αμέτρητες. Από το πατροπαράδοτο ψάρεμα σε wind surfing και θαλάσσια σπορ. Από μια βόλτα με σκάφος στα νησάκια Πεταλιούς σε πεζοπορία στο πανέμορφο φαράγγι του Δημοσάρη. Επίσης υπάρχουν πολλά μικρά χωριά που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην περιφέρεια του Μαρμαρίου και να απολαύσει την τοπική κουζίνα και τους φιλόξενους ανθρώπους. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του τόπου είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται κάθε καλοκαίρι, όπου παντρεύεται η παράδοση με την σύγχρονη πνοή του τόπου. Εκεί θα χορέψεις και θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου ,ακούγοντας παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια και θα γευτείς τα φρέσκα ψάρια και τις τυροπιτάρες. Αν είσαι πιο μοντέρνος τύπος θα τα αφήσεις όλα αυτά πίσω σου και θα καταλήξεις σε κάποιο beach bar πίνοντας κάποιο κοκτέιλ και χορεύοντας μέχρι το πρωί.

Οι κάτοικοι έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο του χωριού αλλά και συγχρόνως να ε3χουν τις απαραίτητες υποδομές για να το κάνουν  φιλόξενο και προσιτό στους επισκέπτες. Την προσπάθεια αυτή σαμποτάρουν συχνά οι επιτήδειοι οικοπεδοφάγοι που σχεδόν κάθε καλοκαίρι δημιουργούν εστίες πυρκαγιές σε διάφορες δασικός εκτίσεις του χωριού.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για την περιβαλλοντική μέριμνα των κατοίκων του χωριού είναι η αποδοχή και πώληση μεγάλων εκτάσεων στις βουνοκορφές της περιοχής για την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών ,που προσφέρουν μια εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
  
Ελπίζω να σας δελέασα αρκετά αλλά μια επίσκεψη στο μέρος είναι σίγουρο πως θα σας αποζημιώσει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου